Autor: HJS
Datum objave: 24.10.2020
Komentari:


Barbara Matić na putu do zlata pobijedila i svjetsku prvakinju

Kad pobijediš nekog s jumbo plakata onda znaš da si upisao veliku pobjedu, a kada na kraju dana svira hrvatska himna, znaš da si glavna priča dana

Hrvatska judašica Barbara Matić osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 70 kilograma na velikom turniru IJF Toura u Budimpešti. To je prvi turnir u judu nakon prekida natjecanja zbog pandemije koronavirusa, piše na službenoj stranici Hrvatskog judo saveza.

Kad pobijediš nekog s jumbo plakata onda znaš da si upisao veliku pobjedu, a kada na kraju dana svira hrvatska himna, znaš da si glavna priča dana. 


To je danas pošlo za rukom Barbari Matić, koja je na putu do zlata na Grand Slamu svladala jaka imena, među kojima i svjetska prvakinja, Francuskinja Gahie, jedno od šest glavnih lica na promidžbenom plakatu prvog turnira IJF Toura nakon 'lockdowna'.

Od početka dana se vidjelo kako je 25-godišnja Splićanka fokusirana, moćna i agresivna, dominirala je kroz kvalifikacije velikog turnira.


- Ovo što je danas Barbara prikazala je bilo vrhunski. Fizički, psihološki, po čvrstoći i taktici, jednostavno savršeno. Nanizala je sve najbolje, a dojma sam i da su Japanke bile da bi danas pale. Ovo je slika Barbare koju imam otkako je ušla u judo kao djevojčica, jednostavno najbolja na svijetu – ponosan je bio trener Vladimir Preradović nakon zlata.


Vidjelo se od starta borbe sa Švicarkom Lengweiler da je uspio tu mantru uspjeha prebaciti i na Barbaru, koja ipponom (zahvat) odlazi u 2. kolo, gdje istim pristupom pobjeđuje i Belgijanku Willems.

I onda, veliki, pravi izazov u četvrtfinalu. S druge strane Marie Eve Gahie, aktualna svjetska prvakinja za koju je Preradović spomenuo 'Barbara ju ima, zadnji puta ju je već mogla pobijediti, samo da bude prava'. 


I ne da je bila prava, nego je bila čvrsta, jaka i nepobjediva za Francuskinju. Wazari za plasman u polufinale protiv svjetske doprvakinje, Portugalke Timo, koja se 11 minuta mučila protiv iskusne Portele.

Nastavila je naša judašica u istom ritmu i u polufinalu. Prva je ulazila u napade, kvalitetno kontrolirala gard Portugalke, i bacila ju na wazari koji je zatim poništen. Međutim, nije bilo spasa za Timo, koju je Matić u 'zlatnom bodu' natjerala na treću kaznu i otišla u finale.

Finale je bilo samo šlag na tortu fenomenalnog dana u glavnom gradu Mađarske! Još jedna Francuskinja, ovog puta europska prvakinja i vlasnica svjetske bronce Margaux Pinot, upisana je na zlatni popis Barbare Matić za najvišu stepenicu postolja.


- Presretna sam! Himna i zlato nakon ovakvih pet pobjeda, samo ponos i sreća. Ovo je put kojim želim nastaviti, a osjećala sam se zaista sigurno, spremno i bila sam samouvjerena u svakoj borbi – rekla je Matić nakon slavlja.

Odličan dan za Barbaru Matić i hrvatski judo, koja je ovim uspjehom na svoj konto dodala i 1000 bodova za svjetsku ranking ljestvicu te napravila veliki korak prema Olimpijskim igrama u Tokiju.

U nedjelju nastupaju Karla Prodan (do 78 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg) za koje je Barbara Matić napravila vrhunski uvod.

225
Kategorije: Judo
Tagovi: Judo, Barbara Matić
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije