Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 10.11.2014


Intervju Bernard Ban: Hrvatski MMA savez ne priznaju ni oni koji se aktivno bave MMA-om, a kamoli HOO

'Više od pola hrvatske MMA scene je nastalo od mog kluba i na to sam jako ponosan'

Bernard Ban čovjek je koji uživa ugled na hrvatskoj borilačkoj sceni. Bio je višestruki prvak Jugoslavije u oba stila hrvanja, te je treneirao boks i judo, koliko su to prilike dopuštale hrvačkom reprezentativcu.

Nakon niza godina uspjeha u hrvanju ušao je u MMA i u borilačkim sportovima je 40 godina. 

- Je li UFK Ban prvi MMA i grappling tim u Hrvatskoj i kada ste ga osnovali, te koliko članova imate danas i koliko ih nastupa profesionalno ili amaterski? 

 

"Mislim da je UFK Ban prvi klub koji je registriran kao MMA klub u Hrvatskoj. Osnovan je 2002. godine, a predsjednik kluba je bio legendarni hrvač Josip Čorak, tajnik Zlatko Klarić, a ja potpredsjednik. Danas imam dvadesetak boraca koji se bore u amaterskom MMA-u i pet njih koji se bore na natjecanjima po profi pravilima. Imao sam do sada oko 40 boraca koji su odradili profi mečeve, neki od njih više nisu aktivni u MMA-u, neki su osnovali svoje klubove gdje rade kao treneri, a neki se još bore kao članovi svojih ili drugih klubova."

- Vaš borac Filip Pejić uskoro se na FFC -u Poreču bori s Francisom Barriom. Kako vidite taj meč o kojem su oba borca dosta pričala i dizala tenzije?


"Fićo je uglavnom šutio, a ja sam sudjelovao u raspravi s Barriom umjesto njega. Bilo je nekih polemika koje idu uz profesionalni borilački sport... naime, Barrio je tvrdio da je njegovo hrvanje dovoljno da sredi Fiću u MMA meču,  a ja sam mu rekao da ga niti u samom hrvanju ne bi mogao srušiti, a kamoli u MMA borbi jer je Filip preokretan, prebrz i dovoljno hrvački potkovan borac da bi ga Barrio eventualno bacio na pod. Naravno da i dalje stojim iza toga, pogotovo što se tu radi o borbi po MMA pravilima, a ne po pravilima hrvanja."

- Imali ste trojicu prvaka u Hrvatskoj MMA ligi. Što se događa s njima?

"Mijatović je otišao u Švedsku i nije više aktivan, dok Batinić ima svoj team i trenira gdje stigne i može, a uskoro će nastupiti na FFC-u protiv borca iz Njemačke. Pejić je vjeran svome klubu i sprema se za meč protiv Francisca Barria na istom FFC-u koji će se održati 21.studenog u Poreču."

- Što je s Matejom Batinićem. Zašto je otišao od Vas i jeste li ostali u kontaktu?


"Uložio sam dosta svog znanja, vremena i ugleda da bih ga stvorio kao borca, međutim, on to, očito, nije dovoljno cijenio i otišao je svojim putem. Iskreno, bilo mi je žao što je otišao jer sam ga doživljavao kao da mi je dijete. Očito je da nije mogao izdržati utjecaj okoline i raznoraznih okolnosti koje su mu se događale nakon sjajnih rezultata koje je postigao pod mojim vodstvom. On je ipak mladić i nemam mu što zamjeriti, takav je život i ja mu, iskreno,  želim sve najbolje u životu."


- Održavate i sparinge s ekipom iz Croatian Combat Academyja. Kako je došlo do te suradnje?


"Dražen Forgač je bio dugogodišnji član Ban Teama s kojim sam u prijateljskim odnosima bez obzira što više nije član mog tima. On je jednostavno odlučio ići svojim putem i ja sam ga podržavao u tome, kao što sam podržavao i ostale dečke koji su otišli i stvorili svoje klubove, a takvih je puno.  Više od pola hrvatske MMA scene je nastalo od mog kluba i na to sam jako ponosan."

- Dugo godina ste trener. Kakva je po Vama uloga i odgovornost trenera borilačkih vještina prema borcima i ostalim učenicima. Vidjeli smo nedavno na europskom juniorskom boksačkom prvenstvu nemilu scenu. Smatrate li da treneri imaju odgovornost prema učenicima i iznad pokazivanja tehničkog znanja?

"Naravno da je odgovornost velika, ali to je preširoka tema da bih mogao nešto suvislo reći u par rečenica."

- Kako vidite stanje trenerske struke u Hrvatskoj? Postoji bezbroj borilačkih dvorana i trenera.


"Ima svega i svačega kod nas. Ima ih tek nekoliko koji su educirani kao treneri, a ostali su samo demonstratori zahvata i držači fokusera. Trener je, ipak, osoba koja mora znati puno više od navedenog."

- Na MMA priredbama u Hrvatskoj vrlo često možemo vidjeti velike mismatcheve u kojima je razlika u kvaliteti i iskustvu boraca prevelika. Nedavno je u Švedskoj njihova MMA federacija zabranila nastup Tayloru Lapilusu na UFC-ovoj priredbi protiv Dennisa Sivera zbog velike razlike u kvaliteti i iskustvu. Hrvatski MMA savez nema nikakve ovlasti spriječiti borbu jer nije vrhovno tijelo priznato od HOO-a i nema stvarne ovlasti nad natjecanjima. Kako gledate na takve situacije u kojima bi zbog nebrige organizatora moglo doći do ozbiljnih ozljeda i ozbiljnog narušavanja statusa MMA-a u našoj zemlji?

"Ne znam što bih rekao na postavljeno pitanje o mismatchevima, a što se tiče Hrvatskog MMA saveza, njega ne priznaje niti najveći postotak onih koji se aktivno bave s MMA-om, a kamoli HOO. Hrvatski MMA savez u 6. mjesecu pokušao je organizirati Prvenstvo Hrvatske u amaterskom MMA-u pod okriljem te udruge i na koje se nije skoro nitko prijavio pa su ga morali otkazati. Kako će takav savez imati autoritet da nekom uvjetuje nešto? Većina ostalih nastupila je mjesec dana ranije na PH u amaterskom MMA-u pod Pankration savezom gdje je sudjelovalo 130 boraca iz 30-tak klubova."

- Tko su po vama najnadareniji borci u Hrvatskoj koji bi mogli ostvariti dobre rezultate na međunarodnoj sceni?


"Naša scena je jaka, ima jako puno nadarenih klinaca i sve ovisi o njima samima, o njihovim ambicijama i volji. Nadarenih ima dosta i bojim se da ću nekoga izostaviti pa ih neću imenovati da nekoga ne uvrijedim."


Za kraj, kako vidite ishod meča između Marka Hunta i Fabricija Werduma u meču za naslov privremenog UFC-ovog prvaka u teškoj kategoriji?

"Mislim da će Werdum pobjediti u toj borbi."foto: Ivana Kaurloto

3149
Kategorije: MMA, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Bernard Ban
Najpopularnije
Najnovije