Autor: mi
Datum objave: 06.11.2018


Produbljuje se kriza u olimpijskom boksu

Unatoč otvorenom protivljenju Međunarodnog olimpijskog odbora, Svjetska boksačka federacija na čelno mjesto izabrala je Gafura Rakhimova.

Američka vlada kontroverznog biznismena naziva 'jednim od vodećih uzbekistanskih kriminalaca', a MOO je najavio da bi njegov izbor na predsjedničku poziciju mogao značiti izbacivanje boksa s Olimpijskih igara 2020. u Tokiju.


Na AIBA-inom kongresu u Moskvi Rakhimov je s 86 od 134 glasa pobijedio protukandidata Serika Konakbayeva, bivšeg kazahstanskog boksača koji je 1980. osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Moskvi.

Novi predsjednik odbacio je optužbe.


"Nikad nisam bio umiješan u međunarodni kriminal ni bilo što drugo što govore o meni."

Svoje mjesto na popisu američkog ministarstva financija naziva greškom i nada se da će ona biti ispravljena u sljedećih 6 mjeseci.


Rakhimovu, koji je do sada bio privremeni predsjednik nakon svrgavanja Wua, Međunarodni olimpijski odbor je odbio izdati akreditaciju za Olimpijske igre mladih u Buenos Airesu u listopadu.


AIBA je MOO-u u travnju predala izvještaj o unutarnjim reformama u krovnoj organizaciji za amaterski boks, ali opasnost od izbacivanja boksa s Olimpijskih igara nije umanjena.

MOO je izgubio strpljenje s AIBA-om nakon Igara u Riju kada je svih 36 sudaca suspendirano i provedena je istraga o suđenju.

Bivši predsjednik CK Wu je smijenjen i zabranjen mu je rad u boksu zbog nagomilanih dugova i nesavjesnog vođenja federacije.


Rakhimov je uvjerio sve na kongresu u Moskvi da je taj problem riješen.

"Kao što mnogi od vas znaju, kad sam preuzeo od prethodne administracije u prvom dijelu godine financijska situacija je bila užasna. AIBA-ini dugovi su dosegnuli gotovo 40 milijuna dolara. Sretan sam što vas mogu obavijestiti da smo uspješno proveli restrukturiranje" rekao je Rakhimov.
Foto: AIBA

312
Kategorije: Boks
Tagovi: AIBA
Najpopularnije
Najnovije