Autor: Admin
Datum objave: 31.08.2013
Komentari:
0,00


ŽITARICE U ZRNU SU ZDRAVE

Svakako jedan od glavnih izvora ugljikohidrata

Većina ljudi svakodnevno više puta jede žitarice, ako nikako drukčije, onda u kruhu i pecivu. U našem podneblju ove visokovrijedne namirnice najčešće se konzumiraju u vidu proizvoda od brašna: kruh, peciva, kolači, tjestenina.

Rižu uglavnom jedemo u zrnu, a kukuruz u zrnu ili kao krupicu.

Inače, sve žitarice pripadaju porodici trava, a jestivo zrnje su njihovi plodovi bogati ugljikohidratima, bjelančevinama, vlaknima, vitaminima, mineralima, visokovrijednim kiselinama...

Prosječna hrvatska obitelj koristi isključivo pšenicu, kukuruz i rižu, a samo rijetki uživaju u zobi, prosu, heljdi, ječmu, raži, sirku, kamutu ili piru. Svih je tih žitarica bilo na selu, gdje su se koristile za prehranu životinja, pa se i danas mnogi ratari čude kad kakvo gradsko čeljade dođe kupiti raznovrsno zrnje za svoj jelovnik.

Amarant i quinoa (kinoa) nevjerojatno su vrijedne američke žitarice koje su do nas stigle tek posljednjih godina. Obje su iznimno vrijedan izvor bjelančevina (a samim tim i vrijednih aminokiselina), posebno u prehrani vegetarijanaca. Sadrže i puno vlakana, kalcija, željeza, fosfora, vitamina gotovo svih skupina.

Sve vrste integralne riže bogate su vlaknima, mineralima i vitaminima, a zahvaljujući skoro svim vitaminima skupine B, odlična je za mozak i živčani sustav.

Žitarice u integralnom (cjelovitom) obliku svakako trebaju biti jedan od glavnih prehrambenih izvora (složenih) ugljikohidrata, glavnog ''pogonskog goriva'' za naš organizam, a uz to jedan su od najznačajnijih izvora prehrambenih vlakana u našoj prehrani.
2645
Kategorije: Prehrana
Tagovi:
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije